BAU ve Zorlu PSM İş Birliğiyle

Sahne Teknisyenleri Yetiştirilecek

 

Bahçeşehir Üniversitesi ile Zorlu PSM tiyatro, konser, opera, bale ve dans gösterilerinin gizli kahramanı olan sahne teknisyenlerinin eğitimi için iş birliği yaptı. Kültür ve sanat alanında istihdama katkı sağlamayı hedefleyen programa başvurular başladı.

Kültür ve sanatın kalbi İstanbul’da gösteri dünyası için nitelikli insan kaynağı sağlayacak önemli bir adım atıldı. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve Zorlu PSM konser, tiyatro, müzikal gibi etkinliklerde sanatseverler ile gösteri arasındaki köprüyü kuran sahne teknisyenlerinin eğitimi için iş birliği yaptı, “PSM Akademi ile Sahne Teknisyenliği Programı” hayata geçirildi. Sanat etkinliklerinin dekor, ışık, ses, görüntü başta olmak üzere teknik çalışmalarını yürüten profesyonellerin eğitimi için açılan programa başvurular başladı.

Profesyoneller de Katılabilecek

Programla, son yıllardaki teknolojik gelişmeler de dikkate alınarak güncel bilgiler ışığında daha donanımlı sahne teknisyenlerinin yetiştirilmesi, meslek profesyonellerinin yetkinliklerini artırması hedefleniyor. Bahçeşehir Üniveritesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) koordinasyonunda BAU Konservatuvarı ve PSM Akademi’nin alanında uzman isimlerden oluşan eğitmen kadrolarıyla katılımcılara teorik ve pratik eğitimler vermesi planlanıyor. 

Dersler 4 Mayıs’ta Başlayacak

PSM Akademi ile Sahne Teknisyenliği Programı 4 Mayıs’ta başlayacak. Başvuruları başlayan program kapsamında katılımcılar modern tiyatroda sahne terminolojisi, sahne ve stüdyoda ses terminolojisi, temel elektrik-elektronik bilgisi, ışık ve renk teorisi, uygulamalı ışık ve ses sistemleri, ses fiziği ve sayısal ses, sinyal akışı, uygulamalı ses sistemleri, temel video sistemleri, ringing, temel marangozluk, temel otomasyon gibi başlıklarda 10 saati uygulamalı sınav olmak üzere toplam 51 saat eğitim alacak. Sahne teknolojileri hakkında temel düzeyde bilgi ve donanıma sahip olacak katılımcılar sahnede gerçekleşen etkinliklerde ve teknik branşlarda “başlangıç seviyesi teknisyen” pozisyonunda çalışabilecekler. Program ile sektöre nitelikli, donanım sahibi insan kaynağı oluşturmak hedeflendi.

Program Zorlu PSM’de Tanıtıldı

PSM Akademi ile Sahne Teknisyenliği Programı Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova ve BAU Konservatuvar Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uluç Esen’ın katılımıyla Zorlu PSM’da tanıtıldı. 

BAU Rektörü Prof. Dr. Hatipoğlu, “Üniversitemiz ve PSM Akademi iş birliğinde BAUSEM Merkezimizin ve Konservatuvarımızın önemli çıktılarından biri olan Sahne Teknisyenliği Programı, ilgili alanı kapsamlı bir şekilde ele alacak ve geleceğin sahne teknisyenlerini yetiştirecektir. Programımız, katılımcılara gerekli teknik becerileri ve sanatın gücünü bir araya getirme fırsatı sunacak ve sektörde deneyimli profesyonellerle yakın iş birliği içinde olmalarını, gerçek dünya deneyimi kazanmalarına da olanak sağlayacaktır. Bu programın başlatılmasında emeği geçen BAU Konservatuvarımıza ve akademisyenlerimize, BAUSEM ve PSM Akademi ekiplerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova ise yaptığı konuşmada, “Sektöre yeni insan kaynağı sağlamak, yeni yetenekler kazandırmak ve sektörün sürdürülebilirliğine katkı sunmak için de farklı üniversiteler, STK’lar ve sektörün önde gelen profesyonelleriyle çalışmalar sürdürüyoruz. Bu çerçevede Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte “PSM Akademi Sahne Teknisyenliği Programı”nı gerçekleştiriyoruz . PSM’nin bugün öncü kültür sanat merkezlerinden biri olarak anılmasında, sanatçıların ve sanatseverlerin buradan mutlu ayrılmasında ve tekrar tekrar PSM’ye gelmelerinde teknik ve prodüksiyon ekibimizin güçlü olmasının ve geniş bilgi birikimimizin büyük payı var. Bu bilgi birikimimizi kültür sanat sektörüne en iyi şekilde aktarabilmek için sertifika programında kadromuzda yer alan çalışma arkadaşlarımız da eğitmenlik yapıyor. Umarım ki, bu projeyle daha güçlü, daha yüksek standartlarda bir kültür sanat dünyası için nice yetenekli ve özel insanı sektöre kazandıracağız” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi

Dünyanın öncü eğitim kurumları arasında yer alan Bahçeşehir Üniversitesi’nin temeli 1998 yılında atıldı. Vakıf üniversitesi olarak hayata geçen üniversite, BAU Global’in eğitim ağının bir üyesidir. BAU, öğrencilerin çok çeşitli alanlarda çalışmalarına ve uzmanlaşmalarına olanak tanıyan 10 fakülteye sahiptir. Diş Hekimliği, Eğitim Bilimleri, Eczacılık, Hukuk, İletişim, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler, Mimarlık ve Tasarım, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Tıp fakültelerinden sonra Konservatuvar, Gastronomi ve Havacılık alanlarının her biri, Türkiye’nin en değerli öğretim kadrolarını barındırır. “Hayalin Fikrin, Projen Bursun Olsun” sloganıyla öğrenci alan Apply BAU, üniversite adaylarının, bir üniversiteye yerleştirilmelerinden önce yetenekleri, ilgi alanları, becerileri ve projeleri ile istedikleri bölüme başvuru yapabildikleri bir üniversite başvuru-kabul-burs sistemidir. 

Eğitimde 25 yılı geride bırakan Bahçeşehir Üniversitesi, “Global Dünya, Global Öğrenci” mottosuyla üyesi olduğu BAU Global ile dünyanın dört bir yanında açtığı üniversiteler ve dil okullarıyla global dünyaya, global öğrenciler yetiştirir. BAU, eğitimini Türkiye ile sınırlandırmak istemeyen öğrencilerine, “Kampüsüm Dünya” sloganı ile 3 kıta, 12 ülkede bulunan global ağıyla eğitim olanağı sağlar.

  

Zorlu Performans Sanatları Merkezi

Zorlu Performans Sanatları Merkezi (Zorlu PSM), 11 yıldır ilham verici sanat deneyimlerini sanatseverlerle paylaşıyor. İzleyicilerine 11. sezonunda da "Dünyan Değişsin" mottosuyla seslenen ve kültür-sanat ve eğlence hayatının buluşma noktası olan Zorlu PSM, yeni sezonunda da sürprizler sunmaya devam ediyor. 

Bugüne kadar 6 milyondan fazla sanatseveri ağırlayan Zorlu PSM, Türkiye’deki kültür sanat faaliyetlerine yön veriyor. Dünyaca ünlü müzikallerden, dünya çapındaki müzisyenlere, büyük prodüksiyonlu tiyatrolardan, kendi yapımlarına kadar uzanan nitelikli performansları sanatseverlerle buluşturan Zorlu PSM, dünya standartlarındaki çok amaçlı sanat merkezi tasarımıyla global bir sahne olma vizyonunu üzerinde taşıyor. 

Yenilikçi, dinamik, güncel, güvenilir, eğlenceli, çok sesli, kapsayıcı, iddialı, sıra dışı yapısıyla performans sanatları merkezi olmanın ötesine geçerek kültür sanat sektörünün gelişimine katkı sağlayan Zorlu PSM, çatısı altındaki 7 farklı mekanda benzersiz bir kültür-sanat deneyimi sunmaya devam ediyor.