“Kök Hücre, Eksozom ve Somatik Hücre Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar; Yeni Umutlar” Sempozyumu Adana’da hekimlerin yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi. Liv Hospital Rejeneratif Tıp ve Kök Hücre Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz sempozyumda geçmişten günümüze somatik hücre ve eksozom tedavilerinde gelinen noktaları vurguladı. Kök hücre ve eksozomların hangi hastalıklarda kullanılabildiğine değinen Prof. Dr. Erdal Karaöz, hücresel ürünlerin GMP koşullarında yasal, etik ve bilimsel standartlara uygun hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Günümüzde oldukça önemli hale gelen başta hematolojik malignenslerin tedavisinde kullanılmaya başlayan hücresel immunoterapi ürünlerinden de bahseden Prof. Dr. Erdal Karaöz önümüzdeki sene bu hücresel ürünlerin üretimine başlayacağı ve ülkemiz hastalarının da bunlardan yararlanacağını söyledi.

 

Hassas üretim gerekir

Prof. Dr. Karaöz, eksozom ve kök hücre uygulamalarında kişiye özel etkilerin ve bağışıklık tepkilerinin yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı. Eksozom üretiminin oldukça hassas bir süreç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaöz “Göbek kordonu kaynaklı mezenkimal kök hücreler, cGMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartlarına uygun laboratuvar koşullarında çoğaltılmalıdır. Bu hücreler çeşitli stres yöntemleri ile eksozom üretimine yönlendirilir ve ardından saflandırılarak steril şekilde saklanmalıdır” dedi.

 

Hücresel yenilenme sağlıyor

Eksozomların, akut akciğer hasarından cilt gençleştirmeye, saç dökülmesinden omurilik yaralanmalarına kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Karaöz, “Eksozomlar, hücreler arasında sinyal iletişimi sağlayarak bağışıklık sistemini harekete geçirir ve hasarlı dokuların iyileşme sürecine katkıda bulunur” şeklinde konuştu. Özellikle son dönemde cilt gençleştirme ve hücresel yenilenme konularında popüler hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Karaöz, “Eksozomlar, uygulandıkları bölgede kollajen ve elastin üretimini tetikleyerek cildin yapısını güçlendirir ve güçlü bir anti-aging etkisi sağlar. Ciltteki elastikiyet kaybını gidererek doku yenilenmesine yardımcı olur” diye ekledi.