Hürriyet, son günlerin en önemli tartışma konusu ‘sokak köpekleri’ sorununa çözüm için uzmanlarla konuşup önerilerini aldı: Sürüleşenler arasındaki agresif köpekler rehabilitasyon süreci işe yaramıyorsa hayatlarını bakımevinde tamamlamalı. Köpek sahiplenmenin kuralları olmalı. Kimliklendirilmemiş hayvan kalmamalı. Hayvan sahiplendirme özendirilmeli. Özel işletmeler ve kamu kurumları hayvan sahiplenmeli...

 


UZMANLAR, Hürriyet’in “Çeteleşen ve saldırganlaşan köpekler için nasıl bir çözüm bulunabilir, evcil dostlarını sokağa bırakanlara nasıl önlemler alınmalı, her bölge için aynı çalışma mı yapılmalı?” sorularına şu yanıtları verdi:

* Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Melike Baysal: Bizim tüm sorunumuz sokaktaki sahipsiz hayvanların sayısındaki artış. Popülasyonu artan hayvanlar sürüleşirler. Ancak suç sürüleşen hayvanlarda değil, bu hayvanların 20 yıldır üremelerinin engellenmemesinde. Tüm ülkede, aynı anda üremenin engellenmesine yönelik çalışma yani kısırlaştırma yapılmalı. Aynı zamanda çok güçlü ve baskın karakterli köpekler de alınıp kısırlaştırılmalı ve bir süre rehabilitasyonları sağlanmalı. Bunlar içinde agresif köpekler varsa, gerekirse hayatlarını bakımevinde tamamlamalılar. Zaten bu hayvanların sayısı çok az.