Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı başkanı Abdullah Çalışkan gecenin açılışında, vakfın kuruluşundan bugüne kadar yapılan faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verdi. Türk dünyasının bir araya gelmesi, birlik, beraberlik ve dayanışmanın sağlanması için tüm çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi.

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı (TDPV) Başkanı Abdullah Çalışkan, "Tarihten gelen kültürel ve akrabalık bağlarımız gibi bir çok bizi biz yapan bağlarımız var ama bunun üzerine de en sağlam bağların ekonomik birliktelik olduğuna inanarak, iş konseyimizi kurduk ve aramıza her geçen gün yeni iş insanları katılıyor. Aynı atadan, aynı ortak paydadan gelen insanlar olarak, aramıza örülen suni duvarları yıkabilirsek, bir beraber olabilirsek, birbirimize karşı olan ön yargıları kırabilirsek bizi ayrıştırmak için yapılan suni bariyerleri ortadan kaldırabilirsek, Türk birliğini sağladığımız zaman, Türk dünyasının bir araya gelmesini sağladığımız zaman, hep birlikte göreceğiz ki dünya, çok daha farklı bir dünya olacak. Dünyaya adalet gelecek, barış gelecek, hoşgörü gelecek, merhamet gelecek. Bunu hep birlikte başaracağız” dedi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de dünya coğrafyasına bakıldığında en fazla işgalin, zulmün, kan ve göz yaşının Türk ve İslam coğrafyasında olduğunu dile getirerek; “Bugün hala Kırım, maalesef başka devletlerin, başka bayrakların altında hayatlarını devam ettirmek zorunda kalıyor. İşgalin, soykırımın, katliamların gerçekleştiği 90'lı yıllarında dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Türkiye'den sadece iki nakliye helikopteri istemişti. Türkiye onu göndermedi ya da gönderemedi ama 30 sene sonra Türkiye Cumhuriyeti devleti ve kahraman Türk ordusu, bütün gücüyle bütün elindeki imkanlarla can Azerbaycan'ın yanında durdu ve topraklar işgalden kurtarıldı” dedi.